TRUST by Helga Griffiths

Dit werk bestaat uit bolle, spiegelende lenzen waarop een projectie is gericht. De lenzen reflecteren de geprojecteerde beelden als raadselachtige lichtvlekken op de achterliggende wand. Het werk speelt op allerlei manieren met het verschil tussen zien en niet-zien.
De lenzen vormen een tekst in Braille, een schrift dat speciaal voor blinden is ontwikkeld. Geschreven is Trust, oftewel vertrouwen. Lenzen zorgen normaal gesproken voor een beter en scherper zicht. In dit geval vertekenen ze door hun bolle oppervlak de projectie echter zodanig dat de beelden op de wand nauwelijks meer te herkennen zijn.
De projectie is samengesteld uit opnames die door blinden zijn gemaakt. Bij het bepalen van de beelden vertrouwden zij volledig op andere zintuigen dan het gezichtsvermogen. De keuzes voor de vastgelegde situaties zijn bijvoorbeeld gemaakt op basis van geur, geluid of temperatuur.
Helga Griffiths verwijst met deze installatie tevens naar het gebruik van beelden in de media. In hoeverre moeten we geloven wat we zien, en kunnen we ons op basis van de getoonde beelden een oordeel vormen? Trust stelt vragen bij het waarheidsgehalte van beelden en bij de mate waarop we kunnen vertrouwen op onze eigen waarneming.

Advertenties

~ door ilseleysen op 18/11/2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: